26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu n-o vrea, Tăriceanu insistă

Băsescu n-o vrea, Tăriceanu insistă

Confruntarea între palate a căpătat o nouă dimensiune, pe fondul numirii unui înlocuitor al lui Tudor Chiuariu, ministrul compromis de la justiţie.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis marţi premierului Călin Popescu Tăriceanu o scrisoare deschisă, prin care şeful statului arată că se opune numirii Noricăi Nicolai în fruntea Ministerului Justiţiei, cerându-i să nominalizeze pentru acest post altă persoană, mai puţin controversată.

 

Scandalul „Nepoata“, tinicheaua Noricăi

 

Traian Băsescu susţine că există o „percepţie publică negativă“ cu privire la anumite fapte anterioare ale Noricăi Nicolai, făcând aluzie la incidentul din parlament, când o nepoată a acesteia ar fi votat la mai multe cartele în locul mătuşii sale, deşi nu era parlamentar. „Percepţia publică negativă cu privire la fapte anterioare, în care doamna Nicolai a fost implicată în calitate de senator, nu este de natură să conducă la creşterea încrederii în justiţia din România, nici în rândul populaţiei şi nici în rândul partenerilor noştri externi“, i-a scris preşedintele premierului, atrăgându-i totodată atenţia că funcţia de ministru al justiţiei presupune, printre altele, „reputaţie neştirbită şi moralitate“.

„Din păcate, reputaţia doamnei Nicolai a fost ştirbită, după cum cunoaşteţi, de implicarea acesteia în incidentul prin care o rudă a Domniei sale a fost introdusă în sala Senatului României, prin încălcarea regulamentului. Legat de acest eveniment, s-a creat impresia că ruda doamnei Nicolai a exercitat un drept de vot pe care nu-l avea, substituindu-se doamnei senator, în mod ilegal, dar cu acordul acesteia. De altfel, din câte ştiu, doamna senator Norica Nicolai a fost sancţionată cu avertisment pentru aceste fapte“, a explicat preşedintele.

„În ceea ce priveşte decizia dumneavoastră, vă reamintesc faptul că România se află încă sub monitorizarea Comisiei Europene, iar perspectivele următorului raport nu sunt dintre cele care să ne permită o abordare superficială a problemei justiţiei, având în vedere involuţiile generate, pe de o parte, de prestaţia ultimului ministru al justiţiei“, l-a avertizat Băsescu pe Tăriceanu.

 

Suspectă apropiere de Rusia

 

Norica Nicolai pare să aibă însă şi alte „tinichele de coadă“. În septembrie 2007, mai multe documente secrete „scurse“ din fişierele SRI în presă reliefau o legătură dubioasă între liberalii români, Alianţa „Moldova Noastră“ de la Chişinău şi Partidul Edinaia Rossia, formaţiunea de guvernământ a preşedintelui Vladimir Putin. Potrivit Civic Media, aceste contacte ar fi fost intermediate de actualul ministru al apărării, Teodor Meleşcanu. Imediat, senatorul PNL Norica Nicolai, a cărei „nepoată“ ar fi fost – menţionează Civic Media – amanta lui Meleşcanu, a cerut pedepsirea ofiţerilor SRI care şi-au permis să monitorizeze activităţile suspecte desfăşurate de membri de conducere ai PNL în relaţia cu Republica Moldova şi Rusia. Pe fondul acestui scandal, reacţia fostului procuror comunist Norica Nicolai a fost viscerală, atacând furibund presa şi libertatea de informare.

 

Tăriceanu îşi susţine vicepreşedinta

 

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a trimis ieri Administraţiei Prezidenţiale scrisoarea de răspuns, prin care îl informează pe preşedintele Traian Băsescu că nu renunţă la nominalizarea Noricăi Nicolai, vicepreşedinte al PNL, pentru postul de ministru al justiţiei, imputându-i preşedintelui că nu a adus decât „argumente de imagine“. „Motivarea pe care o faceţi cererii de renunţare la propunerea prezentată se bazează pe consideraţii personale, subiective, îndoielnice despre percepţia publică asupra unei anumite persoane, consideraţii care exced cadrul constituţional şi legal. Vă reamintesc că în Decizia nr. 356/2007 a Curţii Constituţionale se precizează clar că preşedintele României nu are drept de veto, dar poate cere primului-ministru să renunţe la propunerea făcută, atunci când constată că persoana propusă nu îndeplineşte condiţiile legale pentru exercitarea funcţiei de membru al guvernului“, îi scrie şeful executivului preşedintelui Băsescu. Tăriceanu mai afirmă că preşedintele României nu poate să solicite primului-ministru să propună altă persoană pentru funcţia de ministru nici pentru că nutreşte o antipatie politică şi personală faţă de persoana nominalizată, nici din cauza faptului că a avut o relaţie politică mai tensionată cu aceasta şi nici dacă a identificat alt candidat care, în opinia sa, ar fi mai bun. „Preşedintele României are obligaţia de a identifica argumente legale, nu de imagine, pentru a-şi susţine solicitarea“, mai arată premierul.

 

Preşedintele poate refuza numirea unui ministru

 

Ioan Stanomir, specialist în drept constituţional, susţine că preşedintele poate refuza numirea unui ministru, dacă există obiecţii de ordin juridic sau moral. „Preşedintele are dreptul să refuze dacă sunt probleme de ordin juridic şi la profilul de onorabilitate al candidatului. Poate să o facă şi probabil o va face în continuare“, a explicat Stanomir.

În opinia sa, şi premierul poate recurge din nou la arbitrajul Curţii Constituţionale, ceea ce va duce însă la un blocaj. „Preşedintele poate să refuze numirea Noricăi Nicolai şi a doua, şi a treia oară, guvernul poate să întrebe probabil Curtea Constituţională de câte ori are voie şeful statului să refuze o nominalizare. Este însă clar că, dacă există dubii de ordin moral prima dată, ele vor exista şi a doua, şi a treia oară“, a explicat el. „Într-o ţară normală, ambele părţi ar fi ajuns la un compromis, la altă nominalizare“, a concluzionat Stanomir, citat de NewsIn.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII